mandag 27. desember 2010

Juleunderholdning, og til det nye året.

God Jul!

Når årets julehefter er lest ut, her er noe forslag til underholdning i romjulen.

Filosofiska rummet er et filosofiprogram som går på P1 i Sveriges radio. Som regel møtes to-tre filosofer til diskusjon under ledelse av en programleder. BBCs In Our Time er bygd over samme lest, men favner tematisk langt bredere og drøfter foruten filosofiske også religiøse, historiske og vitenskapelige spørsmål.

Philosophy Bites inviterer én filosof et par ganger i måneden til å diskutere spørsmål de er særlig opptatt av for tiden. Ganske ofte er utgangspunktet en bok eller artikkel. Intervjuene varer omlag 15 minutter. De er sterkt men kyndig redigert. Produsentene er selv filosofer. De samme folkene står bak Ethics Bites. Den podkasten er forlengst avsluttet, men inneholder flere interessante intervjuer. Som navnet tilsier er temaet av moralfilosofisk karakter. Philosopher's Zone er et australsk radioprogram. Intervjuene er lengre og uredigerte. Også her er programlederen utdannet filosof. Elucidations er en månedlig podkastserie fra Chicago University. Diskusjonene varer omlag en halv time, og er ofte nokså dyptloddende. Akademisk.

Rationally Speaking er en språk- og tankekritisk podkast. Jeg har ikke fått lyttet til mange episoder, men den virker ok.

Her er to historiske podkaster. Philosophy: The Classics er en avkortet podkastversjon av en bok med samme tittel av Nigel Warburton (en av mennene bak Philosophy og Ethics Bites). Serien tar for seg -- på analytisk, men ikke for komplisert vis -- filosofiske klassiskere i kronologisk rekkefølge, fra Platon til John S Mill. History of Philosophy Without Any Gaps er en nyoppstartet serie. Serien tar mål av seg til å guide lytteren gjennom hele filosofihistorien (den vestlige) uten hull, det vil si: her presenteres ikke bare kjente navn og titler, men også ukjente og stort sett glemte tenkere og tanker. Episodene varer mellom 10 og 20 minutter. Tonen er lett, det samme innholdet. Dette kan endre seg ettersom historien skrider fremover. Til nå handler episodene om de såkalte førsokratiske filosofene, folk man vet lite om og som er vel så mye mytiske som historiske personligheter.

To lenker som passer for høytiden. I Say Hello to My Little Friend (som jeg kjenner lite) drøftes religionfilosofiske og teologiske spørsmål. Bakmannen er religionsfilosof. Podkasten skryter av å være New Zealands mest populære. Closer to the Truth inneholder en serie videointervjuer med Alvin Plantinga.  Plantinga regnes av mange som vår tids store religionsfilosof. Tema: blant annet Gud og religion. (Her finner man også intervjuer med andre personer.)

David Chalmers' omfattende samling av egne og andres online-artikler kan også anbefales, særlig for den med interesse for sinns-, persepsjons- og bevissthetsfilosofi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar