torsdag 13. januar 2011

Å begå en Chaffey.

I går måtte Morten Schau, leder av Nordstrand SV, forlate partiet med umiddelbar virkning. Det var avdekket at Schau hadde meldt seg inn i organisasjonen SIAN. SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) er en for meg ukjent organisasjon, men etter nettsidene deres og oppslag i media å dømme, dreier det seg om en grovt islamskeptisk, for ikke å si    -fientlig, organisasjon med en nokså muggen agenda og fordummende retorikk. Tankene går til 1990-tallets NMI eller Norge Mot Innvandring.

At politikere har medlemskap i flere organisasjoner og tillitsverv litt rundt omkring, er en hverdagslig sak, men at lederen av et politisk parti melder seg inn i en interesseorganisasjon (hvis det er den riktige betegnelsen) tuftet på stikk motsatte prinsipper, ja egentlig har som formål å motarbeide partiets politiske program, er en sjeldenhet. Nå forsøkte riktignok Schau å forklare pressen at han ikke hadde meldt seg inn i SIAN som leder av Sosialistisk Venstreparti, men som privatperson -- hva nå det skulle bety. (Neppe at han ikke var leder av Nordstrand SV når han gikk på møter i SIAN. Kanskje han mente dette var en privatsak?) Uansett synes ikke forklaringen å ha gjort særlig inntrykk på Per Østvold, lederen av Oslo SV. I går ble Schau kalt inn på teppet, som det heter. Etter høringen kunne Schau fortelle journalistene at han i samråd med Østvold hadde kommet frem til at det beste for Oslo SV ville være om han (Schau) sa opp sine tillitsverv og forlot partiet. Eller med andre ord: Østvold og Schau var skjønt enige om at Schau var blitt en belastning for partiet.

3 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. "Å begå en chaffey" er Jon Michelets frase. Hvorfor "caffey"?

  Pål Chaffey er en tidligere politiker for SV. I 1997 forlot han partiet. Da hadde han sittet to perioder på Stortinget for partiet og en periode som leder av Sosialistisk Ungdom. Årene med Chaffey som leder regnes av mange som SUs mest radikale periode. Chaffey kjente seg etterhvert ubekvem med SVs politikk, har han forklart i ettertid, og dessuten hadde han innsett at "markedsøkonomien fungerer". Derfor meldte han seg ut av partiet. Men han meldte seg ikke bare ut av SV, han søkte seg nokså langt til høyre i politikken. Fra lederverv i SV var veien fantastisk kort til toppstillinger i næringslivet. Nærmest over natten var denne venstresidens wonderboy forvandlet til ihuga markedsliberalist. Like glødende engasjert i NHOs sak som han før var for bekjempelse av verdens elendighet.

  Hva man enn kan si om NHO og markedsliberalismen, like uspiselige som SIAN er de ikke, så overskriften på innlegget var av den grunn en smule urettferdig -- ja, og fordi Chaffey ikke ble avskjediget i unåde, men meldte seg frivillig ut av partiet.

  (Dette var for øvrig ikke første gang Paul Chaffey begikk en chaffey. I følge Wikipedia engasjerte han seg "politisk i ung alder, og meldte seg som 16-åring inn i Det Liberale Folkepartiets Ungdom i 1981. Etter å 'ha sett skjevheten i verden' tok han som 18-åring en politisk helvending og ble medlem av Sosialistisk Ungdom i 1983.")

  SvarSlett
 3. Sukk... Jeg fjernet den første kommentaren fordi jeg hadde stavet Chaffeys navn feil. Nå ser jeg at ikke alle feilene er borte. Navnet er altså Chaffey!

  SvarSlett